Smakowite trio

0 (0 ocen)

  • 45 min

Trzy różne pomysły na posiłek na jednym talerzu. Ciekawie to wszystko wygląda i jeszcze lepiej smakuje. Puszyste kotleciki z zielonej soczewicy, podane w towarzystwie marchewkowo-bakłażanowych róż i smakowitej polędwiczki z sarny.

  • 45 min

Składniki:

  • kotleciki z soczewicy:
    pół szklanki zielonej soczewicy
    1 mała cebula
    2 jajka
    ok. 3 łyżek kaszki drobnej orkiszowej lub manny
    ok. 5 łyżek otrębów orkiszowych
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    sól do smaku
    papryka chili
    1 łyżka masła

    róże z marchewki i bakłażana:
    1 mały bakłażan
    1 marchewka
    4 jajka
    ok. 4 łyżek bułki tartej
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz

    2 polędwiczki z sarny
    2 łyżki sosu sojowego
    2 łyżeczki miodu
    2 łyżeczki musztardy francuskiej
    1 łyżka otrębów orkiszowych
    1 łyżka sklarowanego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smakowite trio - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotleciki z soczewicy:
    Pół szklanki soczewicy gotujemy w osolonej wodzie ok. 30 min, aż zgęstnieje. Cebulę drobno siekamy dodajemy do soczewicy. Następnie dajemy jajka, masło, kaszkę orkiszową, koncentrat pomidorowy, sól i chili. Wszystko razem mieszamy. Masa powinna być dosyć gęsta. Na talerz wysypujemy otręby orkiszowe. Łyżką kładziemy kopczyki na otręby obsypujemy i formujemy niewielkie kotleciki. Układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Kropimy oliwą.
  • 2. Róże z marchewki i bakłażana:
    Bakłażana myjemy i kroimy wzdłuż na cienkie plasterki. Plasterki jeszcze raz wzdłuż na pół. Układamy na talerz i solimy. Marchewkę obieramy i kroimy również wzdłuż na cienkie paski. Bakłażana i marchewkę podduszamy na patelni skropionej oliwą ok. 2 min. Jajka rozbijamy solimy, pieprzymy dodajemy do nich bułkę tartą. Masę jajeczną wylewamy do foremki na muffiny. Plasterki bakłażana i marchewki zwijamy i układamy w foremkach. Po wierzchu wszystko skrapiamy jeszcze oliwą.

    Róże i kotleciki wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i pieczemy ok. 15-20 min.
  • 3. Polędwiczki z sarny:
    Polędwiczki kropimy sosem sojowym, miodem, musztardą. Taką marynatą dokładnie nacieramy mięso odstawiamy co najmniej na 30 min. Polędwiczki obtaczamy w otrębach orkiszowych i smażymy na sklarowanym maśle ok. 3 min z każdej strony by w środku były różowe i soczyste.

Porady

Często w kuchni używam produktów z ziarna orkiszu, gdyż zawierają więcej białka niż ziarna pszenicy. Ponadto zawierają więcej cynku, miedzi i selenu oraz witamin A i E. Orkisz jest również bogatym źródłem błonnika pokarmowego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz Sarnina Soczewica Bakłażan

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować