Smakowite kwiatki

0 (0 ocen)

  • 40 min

Jestem pasjonatką fotografii pejzażowej. Podczas któregoś porannego plenerku, zauważyłam nad jeziorem kwitnące krzaki czarnego bzu. Zerwałam baldachy kwiatów i postanowiłam zrobić je w cieście naleśnikowym.

  • 40 min

Składniki:

  • 8 - 10 baldachów kwiatów czarnego bzu
    (mogą być również kwiaty bratków)
    1 szklanka mąki pszennej
    2 - 3 jajka
    1 szklanka kefiru
    szczypta soli
    olej do smażenia
    cukier puder do posypania

Smakowite kwiatki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Jolanta Głazik, autorka przepisu i pasjonatka fotografii. 1. przygotowujemy ciasto naleśnikowe, mieszając mąkę, kefir i żółtka. Ubijamy białka z odrobiną soli i dodajemy do masy. Wszystko delikatnie łączymy. Baldachy maczamy w cieście i smażymy na rozgrzanym oleju. Kiedy pierwsza strona racucha będzie już rumiana, odcinamy ogonki i smażymy z drugiej strony. Kwiatowe racuszki odsączamy na papierowych ręcznikach. Ciepłe posypujemy cukrem pudrem. Tak samo smażymy kwiaty bratków ogrodowych.

Porady

W cieście naleśnikowym można również smażyć pachnące kwiaty jaśminu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy