Lasagne bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć.
Pod usmażeniu dodać do mięsa 1,5 łyżeczki papryki słodkiej. Wymieszać paprykę z mięsem i chwilę posmażyć.
Następnie do mięsa dodać puszkę pomidorów i pół łyżeczki bazylii . Gotować 10 minut.
Następnie dodać przecier pomidorowy, gotować 5 minut.
Pomidory pokroić w kostkę i dodać do gotującego się sosu. Gotować do takiego stopnia rozdrobnienia pomidorów, do jakiego lubicie. Ja gotuję tylko chwil, bo lubię mieć cząstki pomidorów w sosie .
Doprawcie jeszcze do smaku pieprzem i solą, jeśli czegoś jest za mało :)
2.Następnie ugotować makaron do lasagne.
Jeśli używacie świeżego makaronu, to nie trzeba go gotować
3.Sos beszamelowy :
Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę, masło, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do zgęstnienia.
Można doprawić gałką muszkatołową.
4.Naczynie żaroodporne smarujemy z dołu niewielką ilością tłuszczu.
Układamy na przemian płaty makaronu, sos boloński i beszamel.
Ostatnią warstwę powinien stanowić beszamel.
5.Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.
Komentarze