Lasagne Bolognese

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jest pyszna i nie zawiera wspomagaczy z torebki!

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Sos boloński:
    pół kg mięsa ( łopatka/ szynka)
    pomidory w puszce krojone
    2 średnie cebule
    3 duże pomidory
    przecier pomidorowy - 2 płaskie łyżki
    bazylia, sól, pieprz
    papryka słodka
    olej

    Sos beszamelowy:
    pół litra mleka
    łyżka masła
    3 łyżki mąki
    sól, pieprz

    Makaron lasagne
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Lasagne bolognese - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę pokroić, zeszklić na oleju, dodać mięso, przyprawić solą i pieprzem i usmażyć.
    Pod usmażeniu dodać do mięsa 1,5 łyżeczki papryki słodkiej. Wymieszać paprykę z mięsem i chwilę posmażyć.
    Następnie do mięsa dodać puszkę pomidorów i pół łyżeczki bazylii . Gotować 10 minut.
    Następnie dodać przecier pomidorowy, gotować 5 minut.
    Pomidory pokroić w kostkę i dodać do gotującego się sosu. Gotować do takiego stopnia rozdrobnienia pomidorów, do jakiego lubicie. Ja gotuję tylko chwil, bo lubię mieć cząstki pomidorów w sosie .
    Doprawcie jeszcze do smaku pieprzem i solą, jeśli czegoś jest za mało :)
  • 2. Następnie ugotować makaron do lasagne.
    Jeśli używacie świeżego makaronu, to nie trzeba go gotować
  • 3. Sos beszamelowy :
    Do garnka wlewamy mleko, dodajemy mąkę, masło, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy do zgęstnienia.
    Można doprawić gałką muszkatołową.
  • 4. Naczynie żaroodporne smarujemy z dołu niewielką ilością tłuszczu.
    Układamy na przemian płaty makaronu, sos boloński i beszamel.
    Ostatnią warstwę powinien stanowić beszamel.
  • 5. Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30-40 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować