Smaki indii - kurczak tandoori - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z kurczaka ściągamy skórę i wyrzucamy. Podudzia myjemy, osuszamy i nacinamy w wielu miejscach, aby dokładnie przeszły zapachem marynaty.
2.Nasiona kolendry, kozieradkę i czarnuszkę wkładamy do moździerza i rozcieramy (unosi się wtedy przepiękny zapach!), przesypujemy do miski. Czosnek i imbir ucieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do przygotowanych przypraw. Dodajemy jogurt, tandoori masala, słodką i ostrą paprykę, barwnik i dokładnie mieszamy.
3.Kurczaka wkładamy do marynaty, dokładnie nacieramy z każdej strony. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
4.Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia nacieramy olejem. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy na blaszce (nadmiar marynaty wylewamy, nie będzie nam potrzebna). Kurczaka pieczemy 40-60 minut, przewracając co 10 minut. Po tym czasie kurczaka wyciągamy i podajemy z jogurtem naturalnym i ryżem jaśminowym, chlebkiem naan lub bagietką. Smacznego!:)
Komentarze