Smaki Indii - Kurczak Tandoori

0 (0 ocen)

  • 4 godz.

Soczysty kurczak w indyjskich przyprawach

  • 4 godz.

Składniki:

  • 4 podudzia kurczaka
    3 łyżeczki tandoori masala
    1 łyżeczka słodkiej papryki
    1 łyżeczka ostrej papryki
    1/2 łyżeczki kozieradki całej
    1/2 łyżeczki nasion kolendry
    1/2 łyżeczki czarnuszki całej
    150 ml gęstego jogurtu
    2 cm imbiru
    2 ząbki czosnku
    czerwony barwnik (ja nie dodałam)
    olej arachidowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania mięsne

Smaki indii - kurczak tandoori - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kurczaka ściągamy skórę i wyrzucamy. Podudzia myjemy, osuszamy i nacinamy w wielu miejscach, aby dokładnie przeszły zapachem marynaty.
  • 2. Nasiona kolendry, kozieradkę i czarnuszkę wkładamy do moździerza i rozcieramy (unosi się wtedy przepiękny zapach!), przesypujemy do miski. Czosnek i imbir ucieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do przygotowanych przypraw. Dodajemy jogurt, tandoori masala, słodką i ostrą paprykę, barwnik i dokładnie mieszamy.
  • 3. Kurczaka wkładamy do marynaty, dokładnie nacieramy z każdej strony. Przykrywamy i wkładamy do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
  • 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia nacieramy olejem. Kurczaka wyciągamy z marynaty i układamy na blaszce (nadmiar marynaty wylewamy, nie będzie nam potrzebna). Kurczaka pieczemy 40-60 minut, przewracając co 10 minut. Po tym czasie kurczaka wyciągamy i podajemy z jogurtem naturalnym i ryżem jaśminowym, chlebkiem naan lub bagietką. Smacznego!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Indyjska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować