2.Miksujemy jajka z cukrem, wlewamy cienkim strumyczkiem powoli olej dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy(najlepiej ją wyłożyć papierem do pieczenia) 26 cm średnicy , pieczemy ok. 1 godz. do „suchego patyczka” w temp. 180 °C.Po wystudzeniu obciąć nożem wierzch ciasta i rozdrobnić je na talerzyku.
3.Biszkopt: Ubić białka z wodą i solą. Do piany dodawać po kolei żółtka i cukier. Na końcu przesiane mąki i proszkiem do pieczenia ( lekko wymieszać łyżką). Piec ok. 20 min w 160 st.
4.Krem: Kiśle ugotować w 1/2 ilości wody. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. gorącej wody i poąłczyć z kiślem. Ostudzić. Utrzeć masło i powoli dodawać kisiel. Gdyby masa zważyła się, pogrzać lekko ciągle mieszając. Na koniec dodać pokrojone w kostkę brzoskwinie.
5.Kremówkę ubić. Galaretkę rozpuścić w 1/2 szkl. wody i ostudzoną dodać do kremówki.
6.Zielone ciasto przekroić na 3 części. 1 część pokruszyć. Na pierwszy zielony płat wylewamy krem z kiśli, przykrywamy 2 zielonym płatem w wstawiamy do lodówki na ok. 1/2 godz. Wykładamy cześć kremówki, na nią połamane ciasto biszkoptowe i przykrywamy je resztą kremówki. Obsypujemy pokruszonym ciastem szpinakowym oraz ozdabiamy wg uznania. Smacznego :)
Komentarze