Smażone kopytka z boczkiem i grzybami

4.5 (168 ocen)

Przy ich robieniu często pomaga mi mąż, bo to jego ulubione danie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    200 g mąki pszennej
    jajko
    sól
    200g surowego boczku
    20 g suszonych grzybów
    cebula
    2 łyżki natki pietruszki
    2 łyżki masła



Wystaw ocenę:

4.5 (168 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Smażone kopytka z boczkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ruloniki pokrój w ukośne kopytka 1. Ziemniaki umyć,obrać i ugotować w posolonej wodzie. Po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę.Połączyć z jajkiem i mąką. Szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Uformować wałki i pokroić na skośne kopytka. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kopytka na wrzątek, gotować od wypłynięcia 3-4 minuty.
  • usmaż kopytka na patelni z obu stron 2. Kopytka osączone z wody przełożyć na patelnię i podsmażyć na rozpuszczonym maśle z obu stron na złoty kolor.
  • boczek,cebulę i grzyby podsmaż na patelni 3. Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę poszatkować.Grzyby moczyć kilka godzin w wodzie po czym ugotować i drobno pokroić. Na patelnię wrzucić boczek,grzyby i cebulę, poddusić do zrumienienia cebuli.
    Na talerzu rozłożyć podsmażone kopytka wraz z boczkiem, grzybami i cebulą.Obficie posypać posiekaną natką pietruszki.

Porady

grzyby suszone można zastąpić pieczarkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować