Smażone kopytka z boczkiem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyć,obrać i ugotować w posolonej wodzie. Po ostudzeniu przepuścić przez maszynkę.Połączyć z jajkiem i mąką. Szybko zagnieść ciasto, w razie potrzeby podsypać niewielką ilością mąki. Uformować wałki i pokroić na skośne kopytka. W dużym garnku zagotować wodę z solą. Wrzucić kopytka na wrzątek, gotować od wypłynięcia 3-4 minuty.
2.Kopytka osączone z wody przełożyć na patelnię i podsmażyć na rozpuszczonym maśle z obu stron na złoty kolor.
3.Boczek pokroić w kosteczkę, cebulę poszatkować.Grzyby moczyć kilka godzin w wodzie po czym ugotować i drobno pokroić. Na patelnię wrzucić boczek,grzyby i cebulę, poddusić do zrumienienia cebuli.
Na talerzu rozłożyć podsmażone kopytka wraz z boczkiem, grzybami i cebulą.Obficie posypać posiekaną natką pietruszki.
Komentarze