kokosowy ucieraniec z czereśniami

0 (0 ocen)

ciasto jest lekkie, pyszne smakowo z połączenia kokosu i czereśni...............SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 4 sztuki, cukier 3/4 szklanki, masło lub margaryna 12,5 dag, wiórki kokosowe 6 łyżek, mąka tortowa 1,3/4 szklanki, proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki, czereśnie 60 dag, cukier puder - ile potrzeba

Kokosowy ucieraniec z czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajka, cukier, miękką palmę utrzeć mikserem z 3-4 minuty, masa będzie o zważonej konsystencji
  • etap 2. do masy wsypać wiórki kokosowe i mikserem utrzeć na gęste i jednocześnie lekkie ciasto
  • etap 3. wsypać mąkę z proszkiem i mikserem krótko wymieszać, blacha 24x29 wysmarowana palmą i posypana tartą bułką, w blaszce rozsmarować ciasto, wygładzić wierzch
  • etap 4. umyte czereśnie wypestkować i układać na wierzchu ciasta lekko je wciskając, kilka zostawić czereśni do dekoracji
  • etap 5. piec w 180 C 40-45 minut, grzanie góra/dół, 2 poziom - do suchego patyczka, wystudzone ciasto posypać pudrem cukrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy