Smaczny i pulchny jabłecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto zagniatamy ze wszystkich składników. 3/4 ciasta zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut, a resztę ciasta wkładamy do zamrażalnika również na 30 minut.
2.Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w półksiężyce. Smażymy na małym ogniu, aż do miękkości. Studzimy.
3.Ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy i wykładamy nim dno blachy.
4.Na ciasto wykładamy jabłka.
5.Białka jajek ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier i miksujemy, aż się rozpuści. Następnie dodajemy budyń, mieszamy. Pianę wykładamy na jabłka.
6.Wyjmujemy ciasto z zamrażalnika. Tarkujemy ciasto na tarce o dużych oczkach na pianę.
7.Gotowe ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 st. piekarnika i pieczemy ok. 60 minut.
Komentarze