Smaczne Ptysie

4.5 (188 ocen)

  • 20 min

Pierwszy raz zrobiłam Ptysie na domową imprezę i bardzo Wszystkim zasmakowały-teraz je bardzo często robię.

  • 20 min

Składniki:

  • Składniki na Ciasto:
    -250 ml wody
    - 1 szklanka maki pszennej
    -125 g masła lub margaryny
    - 4 jajka
    Do nadziania Ptysia;
    -krem do karpatki delecta
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Desery Ptysie

Smaczne ptysie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować w rondelku (najlepiej z grubym dnem) wodę z margaryna lub masłem. Do gotującej się wody wsypać mąkę i energicznie mieszać.
    Ciasto będzie gotowe gdy będzie miało szklisty wygląd i odchodzi od ściany garnka. Cisto trzeba zostawić do ostygnięcia.
    Gdy ostygnie zmiksować z jajkami. Gotowe ciasto przełożyć najlepiej do worka cukierniczego z ozdobną końcówką. Blachę wysmarowaną masłem wyciskać okrągłe porcje ciasta w dużych odstępach. Piec w temp. 200 C ok 20-30minut Po upieczeniu wystudzić i przekroić na pół.Przygotować krem karpatka i nadziewamy ptysie. Smacznego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować