bułeczki drożdżowe

0 (0 ocen)

bułki są chrupiące, smaczne i o niebo lepsze od kupnych dmuchanych................SMACZNEGO!!!

Składniki:

  • jajka 1 sztuka, mleko ciepłe 250 ml, masło 30 gram, cukier 1 łyżeczka, sól 1 łyżeczka, mąka pszenna 400 gram, drożdże suche 7 gram/opakowanie

Bułeczki drożdżowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • etap 1. jajko, cukier, sól, letnie mleko, stopione masło w robocie wymieszać............

    wsypać mąkę, drożdże suche i wyrabiać hakiem z 8-10 minut............

    zostawić w misie przykryte na godzinę do wyrośnięcia, hakiem przemieszać kilka razy do odgazowania ciasta..........

    blacha z papierem do pieczenia, ręce nasmarować oliwą i formować bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 20 minut..........

    piekarnik nagrzać do 190 C, grzanie góra/dół, 2 poziom, bułki przed wstawieniem posmarować wodą, można też jajkiem rotrzepanym............

    piec 25 minut i wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy