Słowackie buffty

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Przepis przywiozła moja babcia ze Słowacji, gdy była małą dziewczynką.

Składniki:

  • Ciasto:
    ● 40 dag mąki
    ● jajko
    ● 1,5 dag drożdży
    ● łyżka cukru
    ● 1/2 op. cukru wanil.
    ● 300 ml mleka
    ● szczypta soli
    Dodatki:
    ● polewa czekoladowa
    ● 1 szkl. budyniu
    ● 20 dag truskawek

Słowackie buffty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W ciepłym mleku rozpuszczamy
    drożdże oraz cukier Rozczyn mieszamy z mąką,
    cukrem waniliowym, solą
    i jajkiem. Wyrabiamy tak długo,
    aż ciasto będzie odchodzić
    od ręki. Odstawiamy do
    wyrośnięcia.
  • 2. Ciasto rozwałkowujemy
    na 1-cm placek i szklanką
    wycinamy kółka. Odkładamy
    w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Gotujemy na parze
    ok. 5 minut.
  • 3. Kilka polewamy roztopioną
    polewą czekoladową, kilka
    musem ze zmiksowanych
    truskawek, a pozostałe dekorujemy
    budyniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_08-2011

Komentarze

Podobne przepisy