SŁONIOWE USZY

4.5 (151 ocen)

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Smażone ciasteczka z wodą różaną oraz kardamonem. Obecne są w kuchni irańskiej i perskiej - to właśnie dzisiejszy przepis oraz afgańskiej - te są posypane cukrem pudrem i zmielonymi pistacjami.

  • 55 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • - jajko, duże: 1 sztuka
    - mleko: 0.5 szklanki
    - cukier: 0.25 szklanki
    - woda różana: 0.25 szklanki
    - kardamon mielony: 0.5 łyżeczki
    - mąka, 3 i 3/4 szklanki: 3.75 szklanki
    - olej do głębokiego smażenia: 6 szklanek
    DO POSYPANIA:
    - cukier puder: 1 szklanka
    - cynamon mielony: 2 łyżeczki
    - kardamon mielony/opcjonalnie: 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Faworki Ciasto

Słoniowe uszy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajko ubić w misce, dodać mleko, cukier, wodę różaną i kardamon. Stopniowo dodawać mąkę* i wyrabiać powoli na jednolitą masę.

    * w sieci znalazłam kilka opisów wykonania tego ciasta - wiele osób mówiło o zbyt dużej ilości mąki w przepisie - podejrzewam, że chodzi o wielkość jajka. Ja miałam dość małe, więc dałam 2 sztuki. Ilość mąki jak w przepisie udało się wgnieść bez większego problemu.
  • SŁONIOWE USZY 2. Ciasto rozwałkować na czystej powierzchni oprószonym mąką wałkiem na grubość arkusza papieru. Ciasto musi być naprawdę cienko rozwałkowane ciasteczka dzięki temu będą naprawdę chrupkie. Z ciasta wycinać krążki i robić z nich uszy...
    W książce "Zupa z granatów" Marsha Mehran opisuje to tak: "z każdego krążka kciukiem i palcem wskazującym uformować kokardkę" kilka stron dalej: "kciukiem i palcem wskazującym zalepić środek krążka w kształt łuku". W internecie znalazłam opis wraz z wyglądem afgańskiej wersji słoniowych uszy i postanowiłam zrobić je jak na zdjęciu - zlepiałam promień krążka, tak aby powstało coś takiego:
  • 3. Ciastka smażymy w głębokim tłuszczu na złoty kolor.
  • SŁONIOWE USZY 4. Po wystudzeniu posypujemy mieszanką cynamonu z cukrem pudrem. Proponuję do cukru dodać łyżeczkę kardamonu - niesamowicie podkreśli ich smak i aromat.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować