Słoneczny torcik

0 (0 ocen)

  • Łatwy

pyszny torcik z owocami

  • Łatwy

Składniki:

  • BISZKOPT ::
    - jajka: 6 sztuk
    - mąka pszenna: 5 łyżek
    - mąka ziemniaczana: 4 łyżki
    - cukier: 0.75 szklanki
    - proszek do piecznia: 1 łyżeczka
    - margaryna: 50 gramów
    MASA ::
    - śmiatana słodka 30 %: 500 mililitrów
    - śmietan fix: 2 opakowania
    - cukier: 2 łyżki
    - przegotowana gorąca woda: 1 szklanka
    - galaretka agrestowa: 2 opakowania
    DODATKOWO::
    - winogron: 400 gramów
    - kaki: 1 sztuka
    - brzoskwinie w puszce: 1 puszka
    - ananas w puszce: 1 puszka
    - płatki czekoladowe: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Wina

Słoneczny torcik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :
    Białka ubić z cukrem na sztywną masę.
    W trakcie ubijania dodawać żółtka.
    Mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać i dodać do masy jajecznej i na wolnych obrotach ze sobą połączyć.
    Na koniec dodać stopioną i przestudzoną margarynę.
    Masę przelać do tortownicy wysmarowanej ale tylko na dnie.
    Biszkopt piec w piekarniku nagrzanym do 150 stopni przez 40 minut.
    Po wystudzeniu przekroić na trzy placki.
  • 2. Masa :
    Galaretki rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić.
    Śmietan fixy wymieszać z cukrem.
    Śmietanę dobrze schłodzoną chwilkę ubić, dodać śmietan fixy i ubijać aż śmietana będzie miała gęstą konsystencje.
    Nadal miksując wlewać po mału galaretkę i wymieszać.
    Owoce odsączyć z zalewy, kaki obrać ze skórki, z winogrona wyjąć pestki i wszystkie pokroić w kostkę.
    Wrzucić do miseczki i wymieszać.
    Część winogron pokroić na połówki i odłożyć.
    Sok brzoskwiniowy i ananasowy wymieszać i nasączyć nim każdy krążek biszkopta.
  • 3. Przełożenie :
    Pierwszy nasączony placek położyć na paterę, wyłożyć część masy, rozsmarować, wyłożyć 1/3 owoców.
    Przykryć drugim krążkiem i znowu posmarować masą i wyłożyć owoce.
    Położyć ostatni placek, wyłożyć resztę masy, rozsmarować nią górę i boki tortu.
    Na koniec ułożyć wieniec z połówek winogrona, środek i dół obłożyć owocami i posypać płatkami czekoladowymi.
    Tort najlepiej smakuje na drugi dzień.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ananas Brzoskwinie w puszce Winogrona Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować