Słoneczny kuskus

0 (0 ocen)

  • 30 min

Dziś proponuję coś dla wegetarian. Przepyszne danie na bazie kuskusu. Robi się je naprawdę błyskawicznie. Dla mięsożerców może być to również ciekawa propozycja- jako dodatek do mięsa. Idealne na poprawę humoru w pochmurne i chłodne dni :)

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    · 1,5 szklanki kuskusu (ok. 250 g)
    · 3 szklanki wywaru warzywnego
    · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

    · 2 duże cebule
    · 2 średniej wielkości marchewki
    · ząbek czosnku
    · sól i pieprz do smaku
    · 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
    · łyżka oleju rzepakowego

    · bakłażan
    · cukinia
    · łyżka oleju
    - sól, pieprz do smaku

    Na sos:
    · 2 łyżki soku z pomarańczy
    · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    · 1 łyżka oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słoneczny kuskus - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki:
    · 1,5 szklanki kuskusu (ok. 250 g)
    · 3 szklanki wywaru warzywnego
    · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego

    Kuskus przekładamy do dużej miski. Zalewamy gorącym wywarem warzywnym wymieszanym z łyżką sosu sojowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach kuskus wchłonie cały płyn i będzie gotowy na przyjęcie kolejnych dodatków- w tym przypadku warzywnych.
  • 2. 2 duże cebule
    · 2 średniej wielkości marchewki
    · ząbek czosnku
    · sól i pieprz do smaku
    · 0,5 łyżeczki imbiru w proszku
    · łyżka oleju rzepakowego

    Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa łączymy z gotowym kuskusem.
  • 3. · bakłażan
    · cukinia
    · łyżka oleju
    - sól, pieprz do smaku

    Warzywa kroimy na cieniutkie paseczki- swoim wyglądem mają przypominać makaron. Podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy do smaku.
  • 4. Na sos:
    · 2 łyżki soku z pomarańczy
    · 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
    · 1 łyżka oliwy
    Całość dobrze ze sobą łączymy.

    Na talerz wykładamy porcję kuskusu, wokoło formując "wianuszek" z bakłażanowo-cukiniowego makaronu. Podajemy z filecikami z pomarańczy oraz sosem pomarańczowym.
    Smacznego!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować