SLONECZNY JABLECZNIK

0 (0 ocen)

  • 30 min

Bardzo lubię to ciasto, bo jest proste i szybkie w wykonaniu, a co najważniejsze nie potrzeba do niego dużo składników.

  • 30 min

Składniki:

  • paczka biszkoptów na spód
    2 kg jabłek
    3/4 szklanki wody
    2 galaretki cytrynowe
    2 bite śmietany w proszku + mleko
    2 łyżki żelatyny
    pół tabliczki białej czekolady do dekoracji

Sloneczny jablecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopty układamy na dnie tortownicy lub blachy.

    Jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wkładamy do rondla, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem około 15 minut. Następnie wsypujemy galaretki, mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy do przestygnięcia.

    Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody, aby napęczniała, potem wlewamy do niej około 1/4 szklanki wrzącej wody i dobrze rozpuszczamy. Zostawiamy do ostygnięcia (uwaga- szybko sztywnieje!).

    Bitą śmietanę ubijamy według przepisu na opakowaniu- można dodać trochę mniej mleka. Wlewamy do niej gestniejącą, ale jeszcze płynną żelatynę i dobrze miksujemy.

    Na biszkopty wykładamy gęstniejącą masę jabłkową, a na nią bitą śmietanę, dekorujemy startą na tarce czekoladą,

Porady

Zamiast biszkoptów można także użyć gotowego spodu biszkoptowego albo upiec biszkopt.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy