Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania

4.5 (187 ocen)

Moja wersja chleba bez wyrabiania, Ten chleb jest tak smaczny, że nie wytrwa do całkowitego wystygnięcia.

Składniki:

  • 5 łyżek słonecznika łuskanego
    400 g mąki pszennej typ 500 + do podsypania
    350 g mąki żytniej typ 500
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki oleju
    1 szk letniej wody
    1 szk letniego mleka
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Słonecznikowy pszenno - żytni chleb bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W misce wymieszać drożdże do płynnej konsystencji.
    Potem wlać mleko, wodę i olej a potem wsypać obie mąki, sól i słonecznik.
    Wszytko wymieszać drewnianą łyżką.
    Miskę zakryć folią spożywczą i wstawić ją do lodówki najlepiej na noc.
    Rano wyjąć ciasto z miski, zagnieść ale tylko chwilkę, uformować bochenek.
    Blat podsypać mąką, położyć uformowany chlebek, posypać go mąką i zakryć ściereczką.
    Zostawić do wyrośnięcia czyli podwojenia objętości.
    Gdy chleb jest już prawie wyrośnięty w piekarniku nagrzać całe naczynie żaroodporne nastawiając piekarnik do 200 stopni.
    Gdy się nagrzeje szybko przełożyć do naczynia wysrośnięte ciasto, zakryć pokrywką i piec 35 minut.
    Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 20 minut.
    Upieczony chleb wyjąć z naczynia i wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować