Ciasto Słonecznikowe Serduszko

0 (0 ocen)

Słonecznikowe Serduszko, które co prawda powstało z okazji Dnia Babci ale ... .być może to kusząca propozycja na zbliżające się Walentynki ? :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
    1 szklanka cukru
    4 łyżki kakao
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    2 łyżeczki przyprawy korzennej
    szczypta soli
    fiolka (2 ml) olejku maślano - waniliowego
    3/4 szklanki oleju
    180 g jogurtu naturalnego
    2 jajka
    masło (do wysmarowania formy i 2 łyżki do uprażenia słonecznika)
    dżem z zielonych fig
    100 g łuskanego słonecznika
    100 g polewy do ciasta o smaku krówki

Ciasto słonecznikowe serduszko - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-11y4kr0 1. Mąkę przesiewamy. Łączymy ją z cukrem, sodą oczyszczoną, kakao, przyprawą korzenną oraz solą. W drugiej misce rozbełtujemy jajka i łączymy je z jogurtem, olejem i olejkiem maślano - waniliowym. Mokre składniki przelewamy do miski z suchymi i wszystko razem mieszamy. Formę do ciasta wysmarowujemy miękkim masłem i przelewamy do niej masę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut.
  • image-02mq3pu 2. Po upieczeniu i przestygnięciu ciasta, przekrawamy je wzdłuż. Dolną warstwę smarujemy dżemem figowym (lub o innym smaku - takim jaki nam pasuje :) ), a następnie dokładamy górną warstwę ciasta.
  • image-0u6jain 3. Na patelni roztapiamy 2 łyżki masła i prażymy na nim słonecznik. Wierzch ciasta polewamy gotową polewą o smaku krówka, a następnie posypujemy ją uprażonym słonecznikiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy