Słonecznikowe precelki obsypane cukrem perlistym

0 (0 ocen)

  • 40 min

Te precelki są rewelacyjne, słodziutkie, doskonałe na szybką, słodką przekąskę! Z kawą smakują wyśmienicie :)

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki na około 100 sztuk:
    280 g mąki pszennej
    100 g cukru pudru
    30 g słonecznika łuskanego
    1 żółtko
    200 g margaryny
    szczypta soli

    mąka do wałkowania
    cukier perlisty do posypania precelków
    rozkłócone białko

Słonecznikowe precelki obsypane cukrem perlistym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słonecznik rozdrabniamy drobno w blenderze.
  • 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, słonecznik, sól, żółtko i margarynę, kroimy ją nożem na małe kawałki.
  • 3. Zagniatamy dokładnie ciasto, gotowe wkładamy na 10 minut do lodówki.
  • 4. Ciasto wyjmujemy z lodówki, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i raz jeszcze zagniatamy.
  • 5. Ciasto dzielimy na kilka kawałków, z każdej robimy wałek, odcinamy po kawałku i formujemy małe precelki.
  • 6. Gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem perlistym.
  • 7. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut (przez pierwsze 10 piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem) do zarumienienia.
  • 8. Upieczone precelki zdejmujemy z blachy po przestygnięciu.

Komentarze

Podobne przepisy