Słonecznikowe precelki obsypane cukrem perlistym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Słonecznik rozdrabniamy drobno w blenderze.
2.Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy cukier puder, słonecznik, sól, żółtko i margarynę, kroimy ją nożem na małe kawałki.
3.Zagniatamy dokładnie ciasto, gotowe wkładamy na 10 minut do lodówki.
4.Ciasto wyjmujemy z lodówki, przekładamy na posypaną mąką stolnicę i raz jeszcze zagniatamy.
5.Ciasto dzielimy na kilka kawałków, z każdej robimy wałek, odcinamy po kawałku i formujemy małe precelki.
6.Gotowe układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, smarujemy białkiem i posypujemy cukrem perlistym.
7.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 20 minut (przez pierwsze 10 piekłam bez termoobiegu a następnie z termoobiegiem) do zarumienienia.
8.Upieczone precelki zdejmujemy z blachy po przestygnięciu.
Komentarze