Słonecznik

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Ciasto świetne oraz smaczne. Bardzo wyjątkowe gdy spodziewmy się gości.

  • 60 min

Składniki:

  • BISZKOPT :
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    1/2 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    3 łyżki wody
    3 łyżki oleju

    KREM TOFFI :
    1 kostka margaryny
    puszka mleka skondensowanego o smaku TOFFI

    SŁONECZNIK :
    40 dag słonecznika łuskanego
    3/4 kostki margaryny
    2 łyżki mleka
    3/4 szklanki cukru

    ŚMIETANA :
    0,5 litra śmietany 30 %
    5 łyżek cukru pudru
    3 śmietan fix
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słonecznik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. BISZKOPT : białka ubijamy na sztywno, potem dodajemy żółtka, cukier, mąkę, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia, kakao, wodę i olej. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Wylewamy na blachę i pieczemy 35 minut w 180 stopniach.
  • 2. KREM TOFFI : Margarynę ubijamy dodając po 1 łyżce skondensowanego mleka o smaku toffi.
  • 3. SŁONECZNIK : Margarynę rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy mleko, cukier i łuskany słonecznik. Dokładnie mieszamy. Blachę wykładamy pergaminem i wylewamy masę słonecznikową. Zapiekamy około 20 minut w piekarniku aż masa przybierze złoty kolor.
  • 4. ŚMIETANA : Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem
  • 5. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i śmietan fixem
    Na upieczony biszkopt wykładamy krem TOFFI, później masę słonecznikową kruszymy na masę toffi, a na sam wierzch wykładamy ubitą śmietanę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować