pierogi ruskie z kurkumą

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 40 min

dzięki dodatku kurkumy nabrały słonecznego koloru

  • 2 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto:

    mąka 2 szkl.
    woda ciepła ok.1 szkl.
    olej 3 łyżki
    sól
    pół łyżeczki kurkumy

    Farsz:

    ziemniaki 5
    twaróg 250 g
    cebula 1 szt
    sól
    pieprz

Pierogi ruskie z kurkumą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć na oleju, ostudzić. Przełożyć do wysokiego naczynia, dodać twaróg, ugotowane i zmielone ziemniaki, sól oraz pieprz i całość dokładnie wymieszać.
  • przed gotowaniem 2. Z mąki, wody, oleju, kurkumy i soli zagnieść elastyczne ciasto. Ciasto rozwałkować. Za pomocą szklanki wycinać kółka. Na środek każdego kółka nakładać farsz i zlepiać brzegi.
    Pierogi gotować w lekko osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze około 2 minuty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy