Słoneczne pączki

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

słodkie smaczne pączki na tłusty czwartek

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    0,5 kostki masła
    5 żółtek
    szczypta soli
    3 łyżki cukru
    3/4 kostki drożdży
    1,5 szklanki mleka
    olej do smażenia
    dżem truskawkowy
    krem karpatkowy
    lukier
    czekolada kokosowa

Słoneczne pączki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłe mleko (0,5 szklanki)wymieszać z drożdzami i pozostawić na ok 15-20 minut.Masło roztopić.Mąkę wsypać do miski wraz ze szczyptą soli.Wsypać cukier oraz wbić żółtka.Następnie wlać rozczyn oraz pozostałe mleko.Wymieszać.Pod koniec wlać roztopione masło.Zagnieść ciasto.Przykryć i pozostawić na 30 minut.Po tym czasie stolnice podsypać mąką i rozwałkować ciasto.Wykrawać krążki,lub wyrobić kulki tak aby powstał okrągły kształt pączka.Olej rozgrzać i usmażyć pączki.Krem karpatkowy rozrobić według przepisu na opakowaniu.Przygotować lukier.Czekoladę kokosową pokroić na mniejsze kawałeczki.Po ostudzeniu pączków przekroić na pół.Posmarować dżemem truskawkowym.Do worka cukierniczego wyłożyć krem karpatkowy i wycisnąć na dżem.Przykryć wierzch pączka.Polukrować oraz posypać czekoladą.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy