SŁONECZNE CIASTECZKA

5 (1 ocen)

Kruche ciasteczka przełożone dżemem brzoskwiniowym z przepisu ze stronki: http://www.gotuj-z-evi.pl/sloneczne-ciasteczka/

Składniki:

  • CIASTO:
    2 - 2,5 szklanki mąki pszennej (zależy od wilgotności)
    200g miękkiej margaryny KASIA
    3 żółtka
    3-4 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
    2 łyżki śmietany 18%
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    DODATKOWO:
    cukier puder
    dżem brzoskwiniowy niskosłodzony 270g
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka

Słoneczne ciasteczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Godzinę przed przygotowaniem wszystkie składniki
    wyjąć z lodówki aby miały temperaturę pokojową.
  • 2. Mąkę przesiać na stolnicę, wymieszać z cukrem
    cukrem waniliowym i proszkiem do pieczenia.
  • 3. Dodać margarynę pokrojoną w mniejsze kawałki,
    następnie żółtka i śmietanę.
    Wszystko szybko zagnieść i owinąć w folię spożywczą.
    Ciasto schłodzić w lodówce przez około godzinę.
  • 4. Stolnicę oprószmy mąką ciasto wałkujemy na grubość 5 mm.
    Foremkami wykroić kółka, z połowy wykrojonych
    kółek wykroić środek w dowolne kształty (serca, kwiatki, gwiazdki),
    tak aby każde ciastko miało spód i wierzch z wyciętych wzorkiem.
  • 5. Blaszkę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia,
    wykładamy wykrojone ciasteczka i pieczemy w piekarniku
    nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. Studzimy na kratce.
  • 6. Wierzch ciasteczek z wykrojonym wzorkiem posypujemy przesianym cukrem pudrem,
    natomiast dolną część ciastek smarujemy konfiturą.
    Sklejamy ze sobą obie połówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować