Przepis - zmodyfikowany przeze mnie pochodzi z książki "Kuchnia" Nigelli Lawson
Składniki:
- 1l bulionu ( może być z kostki ale lepiej jak został Wam rosół z poprzedniego dnia)
- 0,5 kg kukurydzy cukrowej - można ją dostać mrożoną
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona papryka
- łyżka masła
- sól, pieprz, gałka muszkotałowa
Słoneczna zupa nigelli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do bulionu wrzucamy kukurydzę i doprowadzamy rosół do wrzenia. Kiedy osiągnie wymaganą temp. zmniejszamy ogień - ma się gotować na wolnym ogniu jakieś pół godziny. W tym czasie obie papryki myjemy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kawałeczki. Podsmażamy je na łyżce masła do miękkości i wrzucamy do kukurydzy. Kiedy kukurydza będzie miękka, wszystko razem miksujemy i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Nie żałujcie zwłaszcza gałki- wspaniale podkreśla smak:)
Komentarze