Słoneczna zupa - krem z żółtych pomidorów

4.5 (191 ocen)

  • 40 min

Wykwintna zupa - krem, kusząca smakiem i pięknym kolorem.

  • 40 min

Składniki:

  • 700 g żółtych pomidorów
    3 młode marchewki
    1/2 małego młodego selera
    biała część małego pora
    2 szklanki wywaru drobiowo - warzywnego lub rosołu
    1 łyżka masła
    1 płaska łyżeczka cukru
    1/2 płaskiej łyżeczki kurkumy
    sól
    szczypta mielonych płatków chilli
    posiekane listki bazylii do posypania (u mnie bazylia grecka)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Słoneczna zupa - krem z żółtych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchewki i seler obieramy, por oczyszczamy z zewnętrznych liści. Warzywa płuczemy, osączamy i drobno kroimy. Wrzucamy do wrzącego wywaru i gotujemy 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
  • 2. Pomidory parzymy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na nieduże kawałki. W rondlu roztapiamy masło, wkładamy pomidory i dusimy na małym ogniu, aż zaczną się rozpadać. Przekładamy do wywaru z warzywami.
  • 3. Gotujemy wszystko razem kilka minut, przyprawiamy solą do smaku, dodajemy cukier, kurkumę i mielone płatki chili. Zupę miksujemy blenderem do uzyskania gładkiego kremu. Podajemy posypaną posiekanymi listkami bazylii.

Porady

Zupę można podać w tradycyjnej postaci, bez miksowania. Wówczas warzywa i pomidory należy pokroić w ładną równą kostkę. Do zupy można dodać kilka łyżek śmietanki Zupa zrobiona z podanej ilości składników jest bardzo gęsta. Można ją nieco rozrzedzić dodając trochę więcej wywaru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować