Słoneczna tarta brzoskwiniowa

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słoneczna tarta brzoskwiniowa

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    200 g mąki
    100 g masła
    2 żółtka
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12%
    70 g cukru pudru
    Masa waniliowa:
    200 ml mleka
    2 żółtka
    60 g cukru
    1 op. cukru waniliowego
    2 łyżeczki mąki pszennej
    szczypta soli

Słoneczna tarta brzoskwiniowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy przez sito. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki szybko zagniatamy do momentu połączenia składników. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy do lodówki na ok. 1 godz. Po schłodzeniu ciasto wykładamy na formę do tarty (ok. 26 cm), nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem, fasolą lub obciążnikami do pieczenia. Pieczemy w 180 st.C przez 20 min. Następnie zdejmujemy papier z obciążnikiem i pieczemy kolejne 5 minut.

    Składniki na masę waniliową roztrzepać ze sobą. Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, na niej układamy połówki umytych brzoskwiń pokrojonych w plastry, a następnie dodajemy resztę masy waniliowej. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25-30 min. w 160 st.C. Gotową tartę posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy