Słoneczna potrawka z jagłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę dokładnie przepłukać na sicie, zalać w rondelku 2 szkl. płynu - może być bulion jarzynowy albo woda pół na pół z mlekiem - dodać po łyżeczce masła i soli, ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać posiekane zioła, wymieszać. Marchewkę pokroić w plasterki, można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki.
2.Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paski. Warzywa korzeniowe i cebulę obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulkę, posypać papryką w proszku, rozmieszać dokładnie. Dodać marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i grzyby, dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Następnie dodać paprykę świeżą i pomidora, po chwili oprószyć solą, pieprzem i zabielić śmietaną. Podawać z kaszą jaglaną.
Komentarze