Słoneczna potrawka z jagłami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

słoneczna bo w barwach lata :-)

  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - kurki: 0.5 kilograma
    - cebula: 1 sztuka
    - marchewka: 2 sztuki
    - por, seler, pietruszka (pokrojone w kosteczkę): 0.5 szklanki
    - papryka (dałam po 1/2 strąka żółtej i czerwonej): 1 sztuka
    - pomidor (najlepiej żółty): 1 sztuka
    - śmietana 12% lub jogurt naturalny: 0.5 szklanki
    - masło (2 łyżki do grzybów + 1 łyżeczka do kaszy): 2.5 łyżki
    - kasza jaglana: 1 szklanka
    - natka pietruszki posiekana: 1 łyżka
    - bazylia świeża listki: 2 łyżki
    - bulion warzywny (albo woda z mlekiem): 2 szklanki
    - sól i pieprz: 1 łyżeczka
    - papryka słodka mielona: 0.5 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słoneczna potrawka z jagłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę dokładnie przepłukać na sicie, zalać w rondelku 2 szkl. płynu - może być bulion jarzynowy albo woda pół na pół z mlekiem - dodać po łyżeczce masła i soli, ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać posiekane zioła, wymieszać. Marchewkę pokroić w plasterki, można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki.
  • 2. Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paski. Warzywa korzeniowe i cebulę obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulkę, posypać papryką w proszku, rozmieszać dokładnie. Dodać marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i grzyby, dusić pod przykryciem ok. 10-15 min. Następnie dodać paprykę świeżą i pomidora, po chwili oprószyć solą, pieprzem i zabielić śmietaną. Podawać z kaszą jaglaną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować