Słone paluszki z sezamem i makiem

0 (0 ocen)

  • 20 min

Idealna przekąska podczas czytania książki, oglądania filmu czy na imprezie. Jeśli jesteście takimi podgryzaczami jak ja z pewnością ta przekąska Wam posmakuje. Wystarczy mieć w domu ciasto francuskie i coś do posypania, u mnie sprawdził się sezam z makiem i sól morska.

  • 20 min

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
    2 łyżki sezamu
    2 łyżki maku
    sól morska

Słone paluszki z sezamem i makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nagrzewamy do 210 st. Ciasto francuskie tniemy na centymetrowe paski. Posypujemy sezamem, makiem i solą i zwijamy w rulonik żeby wszystko dobrze się przykleiło do ciasta. Rozwijamy i skręcamy w spiralkę. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zpiekamy max 10 minut. Trzeba obserwować czy paluchy wcześneij nie nabiorą złotego koloru. Wystarczy chwila nieuwagi i mogą się za mocno spiec.

Porady

CIasto należy dokłądnei zwinąć tak, żeby sezam, mak i sól dobrze przywarła do niego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy