Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą

0 (0 ocen)

  • 15 min

Do zrobienia tego deseru użyłam czekoladowej kawy z kardamonem i różowym pieprzem. Efektem są pięknie pachnące, delikatne i rozpływające się w ustach herbatniczki urzekające mnogością smaków.

  • 15 min

Składniki:

  • -200g mąki pszennej
    - 125 g masła
    - nieco ponad pół szklanki cukru
    - 2 łyżeczki cukru waniliowego
    - niepełna, płaska łyżeczka soli
    - 5-6 łyżek mocnej, zimnej kawy
    (Ja użyłam czekoladowej, ale może być też waniliowa
    lub zwykła, ważne żeby była dobra gatunkowo)
    - 1 czubata łyżka kakao w proszku (gorzkiego)

Słone ciastka czekoladowe z kawową nutą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier, cukier waniliowy oraz sól ubić mikserem na puszystą masę. Wymieszać z kawą. Mąkę wymieszać z kakao, przesiać i stopniowo dodawać do masy maślanej. Wyrobić ciasto, rękoma uformować ok. 14 kulek wielkości orzecha włoskiego, spłaszczać dłonią i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do 160 stopni Celsjusza. Ciastka piec na środkowym poziomie piekarnika przez około 10 minut. Gotowe ostudzić na kratce. Najlepiej smakują z kawą lub herbatą karmelową. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy