Słodziak bez pieczenia

0 (0 ocen)

  • 40 min

Nazwa pochodzi od słodyczy, jaką wprost emanuje to ciasto;) Wyszło naprawdę smaczne, dość słodkie, niestety bardzo kaloryczne, a to za sprawą karmelowej masy i orzechów.

  • 40 min

Składniki:

  • 1 opak. krakersów 180g - 37 szt.
    herbatniki - 36 szt.

    Masa budyniowa:

    3/4 l mleka
    2 budynie śmietankowe
    4 łyżki cukru
    1/2 kostki masła

    Masa śmietankowa:
    1 śnieżka + 200 ml mleka


    Masa krówkowa:
    1 puszka gotowej masy krówkowej
    1/2 kostki masła
    1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    na wierzch: orzechy w karmelu

Słodziak bez pieczenia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą prostokątną blachę wyłożyć folią aluminiową, ułożyć pierwszą warstwę herbatników.
  • 2. Przygotować masę budyniową: 1/2 l mleka zagotować, w 1/4 l rozmieszać budynie z cukrem, dodać do gotującego się mleka. Ostudzony budyń utrzeć z masłem (dodając po łyżce).
  • 3. Masa śmietankowa: Śnieżkę ubić na mleku.
  • 4. Masa krówkowa: Masę krówkową utrzeć z miękkim masłem i ekstraktem waniliowym.
  • 5. Ułożenie od dołu: herbatniki, masa budyniowa, herbatniki + krakersy, bita śnieżka, krakersy, masa krówkowa, orzechy w karmelu (wierzch).

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy