Słodkości z lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść. Włożyć do lodówki na ok 1-2 godz. Po słodzeniu ciasto podzielić na trzy części-dużą, średnią i najmniejszą. Dużą rozwałkować na grubość 0,5 cm. Foremką do babeczek wykroić krążki i nałożyć na odwrócone do góry dnem małe foremki do babeczek-foremki wcześniej posmarować masłem lub olejem.
2.Średnią porcję ciasta rozwałkować i wykroić mniejsze krążki-na spody kapeluszy, na środku każdego zrobić małą dziurkę.
3.Najmniejszą cześć ciasta zrolować i z rulonu uformować korzonki grzybka, maczać je w białku, a koniuszki w drobno zmielonych orzechach lub maku.
4..
5.Wszystkie części grzybków upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C Do kapelusików nałożyć krem, zamknąć mniejszym krążkiem, do którego mocujemy korzonek.
6.Krem:
Z mleka, cukrów i mąk ugotować budyń. Ostudzony dodawać do utartej margaryny.Kapelusiki posmarować polewą czekoladową.
Komentarze