Słodkości z lasu

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Smaczne, zadziwiające i zaskakujące.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    0,5 kg mąki
    1 kostka margaryny
    szklanka kwaśnej śmietany
    Krem:
    1 kostka margaryny
    0,5 l mleka
    0,5 szklanki cukru
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej
    cukier waniliowy
    Dodatkowo:
    białko jajka
    orzechu włoskie drobno zmielone lub mak
    polewa czekoladowa

Słodkości z lasu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kapelusiki 1. Składniki ciasta posiekać nożem i zagnieść. Włożyć do lodówki na ok 1-2 godz. Po słodzeniu ciasto podzielić na trzy części-dużą, średnią i najmniejszą. Dużą rozwałkować na grubość 0,5 cm. Foremką do babeczek wykroić krążki i nałożyć na odwrócone do góry dnem małe foremki do babeczek-foremki wcześniej posmarować masłem lub olejem.
  • krążki 2. Średnią porcję ciasta rozwałkować i wykroić mniejsze krążki-na spody kapeluszy, na środku każdego zrobić małą dziurkę.
  • w białku 3. Najmniejszą cześć ciasta zrolować i z rulonu uformować korzonki grzybka, maczać je w białku, a koniuszki w drobno zmielonych orzechach lub maku.
  • w orzeszkach 4. .
  • 5. Wszystkie części grzybków upiec na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180C Do kapelusików nałożyć krem, zamknąć mniejszym krążkiem, do którego mocujemy korzonek.
  • Gotowe 6. Krem:
    Z mleka, cukrów i mąk ugotować budyń. Ostudzony dodawać do utartej margaryny.Kapelusiki posmarować polewą czekoladową.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy