Słodko- słony sernik.

4.49 (192 ocen)

  • 2 godz.

To jest chyba najlepszy sernik jaki jadłam do tej pory!

  • 2 godz.

Składniki:

  • Spód sernika:
    200 g ciasteczek owsianych z czekoladą
    4 łyżki masła orzechowego
    2 łyżki masła

    Masa serowa:
    250 g twarogu sernikowego (w kubełku)
    250 g sera ricotta
    250 g serka mascarpone
    200 g kremowego słonego serka Philadelphia lub podobny
    3 łyżki mąki pszennej
    1/2 puszki słodzonego mleka skondensowanego
    5 jajek
    300 g białej czekolady
    2 łyżki cukru wanilinowego

    Kuwertura:
    250 g gęstej kwaśnej śmietany 12%
    3 łyżki cukru pudru

    Dekoracja:
    75 g solonych orzeszków ziemnych
    1 szklanka śmietanki kremowej 30% lub 36%
    1/4 szklanki brązowego cukru
    1/4 szklanki płynnego miodu
    1/4 szklanki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (192 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Desery

Słodko- słony sernik. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka kruszymy i mieszamy z masłem orzechowym i roztopionym masłem. Wykładamy na dno tortownicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia oraz trochę na boki. Tak przygotowaną tortownicę wkładamy do lodówki.
  • 2. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Do miski wkładamy wszystkie sery (dobrze by były w temperaturze pokojowej) oraz z mąkę ziemniaczaną. Ucieramy mikserem przez około 2 - 3 minuty na małych obrotach, aż masa będzie gładka. Następnie powoli dodajemy mleko skondensowane cały czas miksując na małych obrotach miksera. Następny etap: wbijamy kolejno jajka miksując wolno jakiś czas (15 sekund) po każdym dodanym jajku. Czekoladę roztapiamy w rondelku na małym ogniu, ciągle mieszając. Gdy lekko przestygnie łączymy z masą serową i cukrem wanilinowym. Tak otrzymaną masę wylewamy na spód. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut w 175 stopniach, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy kolejne 90 minut.

  • 3. W misce mieszamy śmietanę z cukrem pudrem. Gdy sernik się upiecze rozprowadzamy ją równomiernie na całej powierzchni i pieczemy kolejne 15 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarni i pozostawiamy sernik w środku przez 5 minut, następnie stopniowo otwieramy piekarnik by ostudzić sernik. Wyjmujemy sernik i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Gdy będzie już zimny wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin.
  • 4. Orzeszki ziemne rozdrabniamy nożem. Resztę składników zagotowujemy w rondelku i gotujemy do czasu gdy sos będzie gęsty, następnie studzimy. Orzeszki mieszamy z 1/4 sosu i mamy gotową dekorację, układamy ją na wierzchu sernika. Pozostałą ilość sosu używamy do polania sernika na talerzu, w tym celu możemy sos podgrzać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mascarpone Ricotta Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować