Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami

0 (0 ocen)

  • 45 min

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami na chrupiącej pajdzie chleba

  • 45 min

Składniki:


  • Mięso :

    - średnia polędwiczka wieprzowa - 1 szt
    - musztarda ostra ( ja użyłam Kamis z płatkami wędzonej papryki ) - 1 łyżka
    - słodki sos chili - 1 łyżka
    - sól , pieprz - 1 szczypta
    - czosnek kolorowy - 1 szczypta
    - tymianek - 1 szczypta
    - majeranek - 1 szczypta
    - papryczka chili - 1 szt
    - rozmaryn ( Kamis ) - 1 szczypta
    - masło - 1 łyżka
    - oliwa z oliwek - 50 ml



    Warzywa :

    - por - 1 szt
    - marchew - 1 szt
    - seler - 1 szt
    - oliwa z oliwek - 50 ml
    - masło - 1 łyżka



    Dodatkowo :

    - duża pajda świeżego , pszennego chleba zrumieniona na maśle - 2 szt
    - drobno starty parmezan - 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Słodko-ostre polędwiczki wieprzowe z soczystymi warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso :

    Polędwiczkę kroimy w ok. 2-2,5 cm plastry.

    Lekko rozbijamy dłonią.

    Posypujemy solą , pieprzem i odrobiną kolorowego czosnku.

    Do miseczki dodajemy czubatą łyżkę musztardy , łyżkę sosu chili , tymianek , majeranek , drobniutko pokrojoną papryczkę chili i odrobinę rozmarynu.

    Polędwiczki obtaczamy dokładnie w marynacie , wkładamy do lodówki
    ( im dłużej będzie w lodówce, tym smak będize intensywniejszy ).

    Na patelni rozgrzewamy oliwę.

    Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony.

    Na sam koniec dodajemy łyżkę masła.

    Zostawiamy chwilę w sosie.






    Warzywa :


    Na patelni rozgrzewamy oliwę.

    |Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler.

    Dusimy razem ok. 15-20 minut.

    Doprawiamy odrobiną soli.

    Dodajemy łyżkę masła na koniec.

    Mieszamy do rozpuszczenia.





    Całośc :


    Na talerzu układamy chrupiący chleb.

    Przykrywamy grubą warstwą warzyw w maślanym sosie.

    Kładziemy polędwiczkę.

    Posypujemy drobniutko startym parmezanem.






    Gotowe!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować