Słodkie ziemniaki pieczone z rozmarynem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Aromatyczny i zdrowy dodatek do letniego obiadu

  • 50 min

Składniki:

  • Składniki
    4 słodkie ziemniaki
    4 łyżki ziół prowansalskich
    3 ząbki ząbki czosnku
    kilka gałązek świeżego rozmarynu
    oliwa z oliwek

Słodkie ziemniaki pieczone z rozmarynem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie myjemy, nie obieramy ze skóry. Następnie kroimy w plastry grubości 1 centymetra.
    Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku. Z rozmarynu zdejmujemy same igiełki.
    Mieszamy oliwę z czosnkiem, rozmarynem i ziołami prowansalskimi.
    Plastry ziemniaków zalewamy marynatą i pozostawiamy na około 30 minut. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy około 20 minut w 150 stopniach.

Porady

Do ziemniaków możemy dodać również inne zioła takie jak bazylia, tymianek, czy oregano, są wówczas równie pyszne i aromatyczne.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy