Słodkie zakręcone drożdżóweczki z serem do odrywania

0 (0 ocen)

  • 60 min

Puszyste, mięciutkie i robi się je naprawdę szybko - ciasto nie wymaga długiego wyrabiania, ani wyrastania.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    250 g mąki tortowej,
    125 ml mleka,
    20 g świeżych drożdży,
    60 g cukru,
    50 g margaryny,
    1 jajko,
    szczypta soli
    Na nadzienie:
    250 g sera z wiaderka ( do serników),
    2 łyżki cukru,
    2 łyżki budyniu śmietankowego lub 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
    50 g rodzynek,
    aromat migdałowy,
    Na lukier:
    sok z połowy cytryny,
    100 g cukru pudru,
    Dodatkowo płatki migdałowe do posypania

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Drożdżówka Desery

Słodkie zakręcone drożdżóweczki z serem do odrywania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski i dodać szczyptę soli. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia.
  • 2. Mleko lekko ogrzać, rozrobić w nim drożdże z cukrem, wbić jajko i porządnie wymieszać.
  • 3. Do miski z mąką wlać rozrobione drożdże i wyrabiać krótko drewnianą łyżką dodając jednocześnie rozpuszczoną margarynę.Wyrobione ciasto odstawić na 20 - 30 minut w ciepłe miejsce.
  • 4. Przygotować nadzienie: ser połączyć z cukrem, budyniem ( ewentualnie mąką ziemniaczaną), rodzynkami i aromatem.
  • 5. Ciasto przełożyć na stolnicę i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 35x25 cm. Wyłożyć na nie nadzienie i równomiernie rozprowadzić po całej powierzchni ciasta. Zwinąć jak roladę i podzielić nożem na około 5 centymetrowe kawałki ( ślimaczki).
  • 6. Ślimaczki ułożyć pionowo w wysmarowanej tłuszczem formie do ciasta o średnicy 25 cm (u mnie jest to forma do tary). Odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut.
  • 7. Z soku z cytryny i cukry pudru przygotować lukier i posmarować nim wystudzoną drożdżówkę. Dodatkowo posypać płatkami migdałowymi
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować