• Słodkie róże

    Dodane przez: beatab9

  • Proste, kruche i przepyszne. Idealne do porannej kawy :)

  • Składniki

    30-40 dag mąki
    6 żółtek
    2 łyżki cukru pudru
    4,5 łyżki śmietany 18%
    2 łyżki rumu lub spirytusu
    1,5 łyżki masła
    marmolada lud dżem
    olej (do smażenia)

  • Sposób przygotowania

    1.

    Mąkę przesiej do miski, zetrzyj na nią masło (na tartce o dużych oczkach), dodaj żółtka, cukier puder, śmietanę, alkohol. Wyrabiaj, aż pojawią się pęcherzyki powietrza.

    2.

    Ciasto rozwałkuj, wytnij koła szklankami w trzech rozmiarach. Koła natnij na brzegach, na środku posmaruj białkiem. Składaj po trzy, jedno na drugim, od największego do najmniejszego.

    3.

    Smaż na rozgrzanym oleju, wkładając róże do góry nogami. Usmaż je z obydwu stron na złoty kolor.

    4.

    Osącz z tłuszczu, ostudź, posyp cukrem pudrem. Środek róży udekoruj dżemem lub marmoladą. Smacznego!

  • Słowa kluczowe (tagi):

    slodkie_zycie, szkola_babci, ciastka
  • 0 komentarzy

Dodane przez: beatab9

beatab9 23

punkty:

Statystyki przepisu:

Dodany: 2013-03-17T18:40:32+01:00

81 odwiedzin


Sprawdź książki z tym przepisem

Inne przepisy dodane przez tego użytkownika:

więcej »