Słodkie pisanki

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Będą piękną i nietypową ozdobą wielkanocnego stołu. Na pewno wszystkich zachwycą. Pomysł na upieczenie babeczek w wydmuszkach zaczerpnęłam od Beaty12.

Składniki:

  • 1/2 kostki margaryny
    1 szkl cukru
    1/4 szkl wody
    2 jajka
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl mąki
    aromat pomarańczowy

    gotowy lukier
    kolorowa posypka

    10 wydmuszek jajek ściętych z szerszej strony
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Słodkie pisanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę, cukier i wodę podgrzać do rozpuszczenia się składników, ostudzić. Dodać żółtka i mąkę z proszkiem, dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i wymieszać z ciastem.
  • Słodkie pisanki 2. Wydmuszki posmarować olejem, poukładać w foremkach do mufinek, wlać ciasto do 2/3 wysokości i piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Ostudzić i obrać jak jajka. Ściąć z szerszej strony aby można było je postawić.
  • Słodkie pisanki 3. Polać lukrem i dekorować wg własnego uznania.

Porady

Z nadwyżki ciasta można upiec zwykłe muffinki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować