Słodkie pierożki z nadzieniem serowo-wiśniowym

0 (0 ocen)

  • 45 min

Wspaniałe pierożki z przepysznym nadzieniem zawładnęły naszymi podniebieniami :)

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:

    200 g masła
    100g śmietany (np. 18%)
    niecała łyżeczka proszku do pieczenia
    2 i 1/2 szklanki mąki


    Nadzienie:

    250g twarogu
    3 łyżki dżemu wiśniowego
    cukier waniliowy
    2 łyżki cukru (można dosłodzić wg upodobania)
    4 płaskie łyżki mąki pszennej

Słodkie pierożki z nadzieniem serowo-wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztapiamy w większym garnku i zdejmujemy z ognia. Dodajemy śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagniatamy ciasto.

    Następnie dzielimy je na małe kuleczki, układamy na tacy i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
  • 2. W miseczce rozcieramy twaróg z cukrami, następnie wsypujemy mąkę i dodajemy dżem, mieszamy.
  • 3. Każdą kuleczkę wałkujemy na owalny placuszek, po jednej stronie nakładamy łyżeczkę nadzienia i sklejamy brzegi, tak jak przy robieniu pierogów. Można je ładnie zakończyć, np. radełkiem czy specjalną foremką.

    Pieczemy około 20-25 minut w temp. 1750

    Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego! :)

Komentarze

Podobne przepisy