Słodkie kruche pisanki

0 (0 ocen)

  • 30 min

Delikatne, kruche ciasteczka oblane lukrem królewskim - wielkanoc na słodko

  • 30 min

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki
    130 g masła
    1 żółtko
    1 łyżka mleka
    1/4 szklanka cukru pudru
    1 łyżeczka cukru wanilinowego

Słodkie kruche pisanki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników wyrobić ciasto, włożyć do lodówki na 1 godzinę.
  • 2. Potem cienko rozwałkować i wykrawać foremką ciastka.
  • 3. Układać na blasze i piec w piekarniku rozgrzanym do 200 st C ok. 15 minut.
  • 4. Wystudzone ciasteczka udekorować lukrem.

Porady

LUKIER KRÓLEWSKI 1 łyżeczka białka w proszku 30 ml wody 150 g cukru pudru żółty barwnik spożywczy Białko wymieszać z wodą i odstawić na ok 30 min, od czasu do czasu wymieszać. Dodawać stopniowo cukier puder i mieszać. Mozna miksować do połączenia składników. Dodać barwniki. Konsystencja lukru nie powinna być zbyt rzadka ani zbyt wodnista. Jeśli jest zbyt rzadka dodać odrobinę wody lub soku z cytryny, jeśli zbyt wodnista- cukru pudru.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy