Słodkie grzybki ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Przepis przysłała Elżbieta Skowrońska

  • Łatwy

Składniki:

  • - mąka: 0.5 kilograma
    - kostka margaryny: 1 sztuka
    - śmietana homogenizowana 18%: 1 szklanka
    - białko: 1 sztuka
    - mak: 1 łyżka
    - polewa czekoladowa: 1 sztuka
    - śmietana 30% (mała): 1 sztuka
    - cukier waniliowy: 1 sztuka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie grzybki ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto siekamy, zagniatamy i wkładamy na godzinę do lodówki.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i szklanką oraz foremką do babeczek wycinamy pary krążków. Krążkami wyciętymi szklanką oblepiamy posmarowane tłuszczem zewnętrzne strony foremek do babeczek, a w krążkach wykrojonych foremką wycinamy małym kieliszkiem środki. Formujemy korzonki, końce maczamy w białku i maku. Elementy grzybków pieczemy w 180 °C na złoto.
  • 3. Zimne kapelusze polewamy polewą i czekamy, aż zastygnie. Napełniamy śmietaną ubitą z cukrem waniliowym i przykrywamy krążkami z dziurką. Wkładamy korzonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować