Słodkie grzybki ze śmietaną

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Grzybki ze śmietaną upiekłam, gdy przyjmowałam długo wyczekiwanych, wspaniałych gości.Zrobiły furorę! Są trochę pracochłonne, ale warto się postarać.

Składniki:

  • ● 1/2 kg mąki
    ● 1 kostka margaryny
    ● 1 szklanka śmietany homogenizowanej 18-proc.
    ● 1 białko
    ● łyżka maku
    ● polewa czekoladowa
    ● mała śmietana 30-proc.
    ● cukier waniliowy

Słodkie grzybki ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto siekamy,
    zagniatamy i wkładamy na godzinę
    do lodówki.
  • 2. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy
    i szklanką oraz foremką
    do babeczek wycinamy pary
    krążków. Krążkami wyciętymi
    szklanką oblepiamy posmarowane tłuszczem zewnętrzne
    strony foremek do babeczek,
    a w krążkach wykrojonych foremką
    wycinamy małym kieliszkiem
    środki. Formujemy korzonki,
    końce maczamy w białku
    i maku. Elementy grzybków pieczemy
    w 180 °C na złoto.
  • 3. Zimne kapelusze polewamy
    polewą i czekamy, aż zastygnie.
    Napełniamy śmietaną ubitą
    z cukrem waniliowym i przykrywamy
    krążkami z dziurką. Wkładamy
    korzonki.

Porady

twój pomysł, ciastka w kształcie grzybów

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Komentarze

Podobne przepisy