Słodkie francuskie ślimaczki

4.47 (193 ocen)

  • 30 min

Coś szybkiego, coś chrupiącego...do kawy, na drugie śniadanie czy przekąskę :)

  • 30 min

Składniki:

  • -cisto francuskie

    -dżem wiśniowy

    -dżem brzoskwiniowy

    -kropelki czekoladowe

    -płatki migdałów
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Desery Dżemy

Słodkie francuskie ślimaczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Płatki migdałów prażymy chwilę na suchej patelni dla wzbogacenia ich smaku.
  • 2. Gotowe ciasto francuskie rozwijamy/rozwałkowujemy (w zależności od rodzaju kupionego ciasta).
  • 3. Połowę ciasta smarujemy dżemem wiśniowym i posypujemy czekoladowymi kropelkami (można drobno posiekać czekoladę: mleczną, gorzką, białą).
    Drugą część smarujemy dżemem brzoskwiniowym i posypujemy podprażonymi wcześniej, wystudzonymi płatkami migdałów.


    Najlepiej "podzielić" ciasto dżemami dzieląc na połowę dłuższy bok...zwijając wzdłuż krótszego brzegu będziemy mieć więcej małych pyszności :)
    Smarując dżemem nakładajmy więcej dżemu na początku brzegu od którego zaczniemy zwijanie, sukcesywnie zmniejszając jego ilość (zwijając dżem będzie nam wypływał).
  • 4. Po zrolowaniu kroimy na ok 2cm krążki i pieczemy ok 20 minut w 220 stopniach-do zrumienienia.

    smacznego

Porady

Równie pysznym pomysłem będzie posypanie ciasta cukrem wymieszanym z cynamonem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ciasto francuskie Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować