SŁODKIE DYNIOWE DUSZKI

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Dynia z mlekiem, cynamonem, żółtkami... Całość lekka, smaczna, prosta i szybka w wykonaniu.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - opakowanie żelatyny: 1 sztuka
    - mleka: 2 szklanki
    - cukru: 1 szklanka
    - puree z dyni (pokrojonej w kostkę i zmiksowanej): 400 gramów
    - żółtek: 4 sztuki
    - soli: 1 szczypta
    - cynamonu: 1 szczypta

    - około, śmietanki kremówki, zimnej: 350 mililitrów
    - cukru pudru (można użyć mniej lub więcej): 5 łyżek
    - groszki cukrowe lub kawałki czekolady do zrobienia oczu: 24 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Słodkie dyniowe duszki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy. W misce mieszamy mleko, puree z dyni, cukier, sól, cynamon i żółtka. Stawiamy na garnku i podgrzewamy, cały czas mieszając trzepaczką. Kiedy się zagrzeje, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy, aż się rozpuści.
  • 2. Przelewamy do kieliszków, odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wkładamy do lodówki, na około 30 minut.
  • 3. Śmietanę kremówkę, ubić na sztywną pianę, dodając cukier puder. Udekorować zastygnięty pudeeng, nakładając na wierzch ubitą śmietanę i dodając duszkom oczy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Halloween

Podobne przepisy

To może cię zainteresować