Słodkie ciasto z masą kajmakową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób przygotowania: Robimy biszkopt: oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka. Do ubitej masy wsypujemy mąki zmieszane z proszkiem, kakao i lekko mieszamy. Wylewamy na formę do pieczenia. Pieczemy ok 35 min w temp. 180 stopni.
2.Masa budyniowa: Do 1 i 1/2 szkl mleka dodajemy mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, budyń, jajko. Roztrzepujemy. Resztę mleka gotujemy z cukrem i 1 cukrem waniliowym. Do gotującego mleka wolno wlewamy roztrzepane jajko z maką. Ciągle mieszamy do uzyskania konsystencji budyniu. Rozcieramy kostkę masła, i powoli dodajemy do niej ostudzony budyń. Do uzyskanej masy można dodać 2 łyżki rumu lub dowolnego alkoholu.
3.Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy ( z odrobiną cukru pudru) i łączymy z ostudzoną żelatyną.
4.Ciasto przekładamy. Na spód brytfanki dajemy biszkopt, na nim masę budyniową, herbatniki, masę kajmakową, herbatniki, śmietankę, na wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą lub migdałami.
Komentarze