Słodkie bułeczki maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie:
Drożdże ucieramy z łyżką cukru i odrobiną ciepłego mleka.
Odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce, żeby zaczęły pracować.
Pozostałe mleko podgrzewamy z resztą cukru i masłem.
Mąkę i sól wsypujemy do miski, dodajemy jajo, oliwę, przestudzone mleko z masłem i cukrem i wyrośnięte drożdże, mieszamy.
Odstawiamy pod przykryciem na 10 minut.
Zaczynamy wyrabianie, możemy to zrobić ręcznie lub mikserem /ja robię ręcznie – mam pewność, że wszystkie składniki dobrze się połączą/.
Gdy ciasto będzie błyszczące i będzie łatwo odchodziło od reki kończymy wyrabianie. Ewentualnie w miarę potrzeby dosypujemy mąki.
Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30-40 minut w ciepłe miejsce /ja nagrzewam piekarnik do 50 stopni, wkładam miskę przykrytą ściereczką i czekam/.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, zagniatamy je, dzielimy na małe, równe kulki i układamy je luźno obok siebie w tortownicy lub blaszce posmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Znowu wkładamy je przykryte ściereczką do piekarnika /50 stopni/ i czekamy aż podwoją objętość.
Wyciągamy blaszkę z bułkami, podwyższamy temperaturę do 180 stopni.
Bułki posypujemy cukrem, cukrem z cynamonem /1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżeczki cukru/ słonecznikiem, czym dusza zapragnie.
Wstawiamy blaszkę do piekarnika na 20 minut aż będą ładnie zrumienione.
Smacznego!
Komentarze