Słodkie bułeczki

4.82 (154 ocen)

  • 30 min

Puszyste, miękkie, mleczno-maślane bułeczki.

  • 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki
    1/4 szklanki cukru
    100 g płynnego masła
    1 szklanka letniego mleka
    szczypta soli
    30g drożdży
    2 jajka + 1 jajko do smarowania
Wystaw ocenę:

4.82 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodkie bułki 1. Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka, z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 15 min. Mąkę przesiać do misy, dodać jajka, cukier,masło,sól,resztę mleka i rozpuszczone drożdże.
  • Słodkie bułki 2. Wyrobić gładkie ciasto by nie kleiło się do rąk i ładnie odchodziło od misy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
  • Słodkie bułki 3. Po podwojeniu objętości ciasta, jeszcze chwilę je wyrabiać, a następnie podzielić na 10-12 bułek. Ja robię wałek i wtedy łatwiej mi dzielić.
  • Słodkie bułki 4. Uformować bułki i kłaść na natłuszczoną blachę. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na ok 15-20 min.
  • Słodkie bułki 5. Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 20-25 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzić na kratce. Wspaniale smakują z masłem i mlekiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować