Słodkie bułeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozpuścić w połowie szklanki mleka, z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić na 15 min. Mąkę przesiać do misy, dodać jajka, cukier,masło,sól,resztę mleka i rozpuszczone drożdże.
2.Wyrobić gładkie ciasto by nie kleiło się do rąk i ładnie odchodziło od misy. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.
3.Po podwojeniu objętości ciasta, jeszcze chwilę je wyrabiać, a następnie podzielić na 10-12 bułek. Ja robię wałek i wtedy łatwiej mi dzielić.
4.Uformować bułki i kłaść na natłuszczoną blachę. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić jeszcze na ok 15-20 min.
5.Przed włożeniem do piekarnika bułki posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok 20-25 min w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzić na kratce. Wspaniale smakują z masłem i mlekiem.
Komentarze