Słodki razowy chlebek z jagodami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Pyszne rozwiązanie na weekendowe śniadanie

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 szklanki mąki razowej
    3 białka
    3 żółtka
    40 g drożdży
    1/2 szklanki cukru
    60 g masła roślinnego
    1 szklanka mleka
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    szczypta soli
    400 g jagód

Słodki razowy chlebek z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Słodki razowy chlebek z jagodami 1. Jagody myjemy i pozostawiamy na sitku aby obciekły z wody.
    Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno.
  • 2. Wyrośnięty zaczyn (musi podwoić swoją objętość) łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem (pozostawiamy 2 łyżki do posypania jagód), żółtkami i mąką. Mąki dajemy 3,5 szklanki, jeśli ciasto będzie za rzadkie stopniowo dodajemy resztę. Wyrabiamy do połączenia się składników, po czym dodajemy rozpuszczone mało roślinne (letnie) oraz żółtka.Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
  • 3. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy jagodami i pozostawionymi wcześniej dwiema łyżkami cukru.
    Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy