Słodki razowy chlebek z jagodami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jagody myjemy i pozostawiamy na sitku aby obciekły z wody.
Do ciepłego (ale nie gorącego) mleka dodajemy pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru - odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Białka z dodatkiem soli ubijamy na sztywno.
2.Wyrośnięty zaczyn (musi podwoić swoją objętość) łączymy z cukrem wanilinowym, cukrem (pozostawiamy 2 łyżki do posypania jagód), żółtkami i mąką. Mąki dajemy 3,5 szklanki, jeśli ciasto będzie za rzadkie stopniowo dodajemy resztę. Wyrabiamy do połączenia się składników, po czym dodajemy rozpuszczone mało roślinne (letnie) oraz żółtka.Całość wyrabiamy na jednolitą masę, a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.
3.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je do formy wyściełanej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta posypujemy jagodami i pozostawionymi wcześniej dwiema łyżkami cukru.
Pieczemy przez 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Komentarze