Słodki kwiatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto
Do miski włożyć drożdże i cukier. Mieszać do roztopienia drożdży. Następnie wsypać mąkę, wbić 2 jajka i wlewać powoli zagrzane (nie gorące) mleko i mieszać ręka ok. 5-8 min. Wlać olej i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyronięcia.
2.Masa:
Twarogi wymieszać z budyniem i jajkami. Dodać cukier do smaku.
3.Ciasto po wyronieciu podzielić na 10 części: 3 duże, 3 średnie i 4 małe.
Rozwałkować największe kulki ciasta w kształcie koła. Poprzekładać placki
ciasta masą. Ciasto rozciąć i rozłożyć wszystkie części jak na zdjęciu.
4.Następnie rozwałkujemy średnie kulki i przekładamy jak poprzednio, ale tym
razem te ciasto powinno być w środku "kwiatka". Z 3 najmniejszymi
kulkami robimy tak samo. Czwartą wkładamy w środek i na to masę. Można
pomalować roztrzepanym jajkiem po wierzchu
Porady
Można pomalować roztrzepanym jajkiem po wierzchu.
Piec 30 min w 160 stopniach.
Komentarze