Słodki kwiatek

0 (0 ocen)

Nietypowy wygląd pozwoli zaskocz wielu gości :).

Składniki:

  • *ciasto
    1/2 kostki drożdży,
    3/4 szkl. cukru,
    0,6 kg mški,
    2 jajka,
    300 ml mleka
    1/3 szkl. oleju,

    *masa
    2 twarogi chude,
    2 budynie malinowe,
    2 jajka,
    cukier.

Słodki kwiatek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto
    Do miski włożyć drożdże i cukier. Mieszać do roztopienia drożdży. Następnie wsypać mąkę, wbić 2 jajka i wlewać powoli zagrzane (nie gorące) mleko i mieszać ręka ok. 5-8 min. Wlać olej i wymieszać. Odstawić w ciepłe miejsce do wyroœnięcia.
  • 2. Masa:
    Twarogi wymieszać z budyniem i jajkami. Dodać cukier do smaku.
  • kwiatek 3. Ciasto po wyroœnieciu podzielić na 10 czꜶci: 3 duże, 3 œśrednie i 4 małe.
    Rozwałkować największe kulki ciasta w kształcie koła. Poprzekładać placki
    ciasta masą. Ciasto rozciąć i rozłożyć wszystkie czꜶci jak na zdjęciu.
  • kwiatek 4. Następnie rozwałkujemy średnie kulki i przekładamy jak poprzednio, ale tym
    razem te ciasto powinno być w środku "kwiatka". Z 3 najmniejszymi
    kulkami robimy tak samo. Czwartą wkładamy w śœrodek i na to masę. Można
    pomalować roztrzepanym jajkiem po wierzchu

Porady

Można pomalować roztrzepanym jajkiem po wierzchu. Piec 30 min w 160 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy