Słodki herbatnikowiec

0 (0 ocen)

  • 40 min

Pomysł na ciasto z herbatników podpatrzyłam z przepisów czytelników i zrobiłam swoją wersję. Delikatne masy z wilgotnym herbatnikiem rozpływają się w ustach. Polecam na szybką poprawę humoru.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 duże paczki herbatników
    1 kostka masła
    2 budynie waniliowe
    2 i ½ szklanki mleka
    cukier waniliowy
    4 łyżki cukru
    2 łyżeczki kakao
    słoik powideł śliwkowych
    masło do wysmarowania formy
    Polewa czekoladowa:
    2 czekolady
    2 łyżki masła
    4 łyżki mleka
    wiórki kokosowe do ozdoby

Słodki herbatnikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Na powidła układamy kolejną warstwę herbatników 1. Prostokątną formę o wymiarach 34 cm na 24 cm smarujemy cienko masłem. Układamy warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy powidła śliwkowe i cienko smarujemy. Na powidła układamy kolejną warstwę herbatników.
  • Na ciemną masę dajemy ostatnią warstwę herbatników. 2. Gotujemy 2 budynie w 2 i 1/2 szklankach mleka, dodając 4 łyżki cukru i cukier waniliowy. Odstawiamy do ostygnięcia.
    Masło miksujemy na puszystą masę dodając po trochę budyniu. Miksujemy, aż masa będzie gładka. Masę budyniową dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na herbatniki i równo smarujemy. Do drugiej części dodajemy kakao i miksujemy, aż się połączy z masą.
    Jasną masę ponownie przykrywamy herbatnikami i na to dajemy ciemną masę i na wierzch ostatnią warstwę herbatników.

  • Wierzch ciasta polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. 3. Składniki na polewę podgrzewamy, cały czas mieszając, aż polewa będzie gładka. Polewamy nią wierzch ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi i po chwili ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy