Pomysł na ciasto z herbatników podpatrzyłam z przepisów czytelników i zrobiłam swoją wersję. Delikatne masy z wilgotnym herbatnikiem rozpływają się w ustach. Polecam na szybką poprawę humoru.
40 min
Składniki:
2 duże paczki herbatników
1 kostka masła
2 budynie waniliowe
2 i ½ szklanki mleka
cukier waniliowy
4 łyżki cukru
2 łyżeczki kakao
słoik powideł śliwkowych
masło do wysmarowania formy
Polewa czekoladowa:
2 czekolady
2 łyżki masła
4 łyżki mleka
wiórki kokosowe do ozdoby
Słodki herbatnikowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Prostokątną formę o wymiarach 34 cm na 24 cm smarujemy cienko masłem. Układamy warstwę herbatników, na herbatniki wykładamy powidła śliwkowe i cienko smarujemy. Na powidła układamy kolejną warstwę herbatników.
2.Gotujemy 2 budynie w 2 i 1/2 szklankach mleka, dodając 4 łyżki cukru i cukier waniliowy. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło miksujemy na puszystą masę dodając po trochę budyniu. Miksujemy, aż masa będzie gładka. Masę budyniową dzielimy na pół. Jedną część wykładamy na herbatniki i równo smarujemy. Do drugiej części dodajemy kakao i miksujemy, aż się połączy z masą.
Jasną masę ponownie przykrywamy herbatnikami i na to dajemy ciemną masę i na wierzch ostatnią warstwę herbatników.
3.Składniki na polewę podgrzewamy, cały czas mieszając, aż polewa będzie gładka. Polewamy nią wierzch ciasta, posypujemy wiórkami kokosowymi i po chwili ciasto wkładamy do lodówki na parę godzin.
Komentarze