Słodki czekoladowiec

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Słodki, apetyczny, czekoladowy przysmak:)Ten wypiek zdecydowanie zachwyci gości.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • Forma 38*24
    CIASTO CZEKOLADOWE:
    1,5 szkl. cukru
    1/2 szkl. mleka
    1 1/2 szkl. mąki pszennej
    1 kostka margaryny
    4 jaja
    3 łyżki płaskie kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    KREM CZEKOLADOWY:
    1 kostka margaryny
    3 łyżki wody
    1 szkl. cukru
    1/2l. mleka
    3 łyżki maki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki kakao
    2 mleczne czekolady
    2 żółtka
    MASA BRZOSKWINIOWA:
    puszka brzoskwiń
    2 budynie waniliowe
    1 łyżka mąki
    5 żółtek
    3, 4 łyżki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 kostka margaryny
    DODATKOWO:
    migdały
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Słodki czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto czekoladowe: Margarynę rozpuścić, dodać mleko, i kakao; zagotować ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa już przestygnie dodać do niej żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Wymieszaj ręcznie. Piec w tem. 160C - 55minut. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.Na pierwszą część dajemy krem czekoladowy.
  • ... 2. KREM CZEKOLADOWY: Czekolady rozpuszczamy z wodą. Następnie kakao i mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę. Zagotować i wlać do tego kakao z mąkami, wsypać kawę rozpuszczalną i oczywiście ugotować budyń. Margarynę utrzeć i partiami dodać budyń. Na krem czekoladowy rozkładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz masę brzoskwiniową.
  • 3. MASA BRZOSKWINIOWA: Brzoskwinie osączyć i odłożyć,budynie rozpuszczamy w 1/3 szkl. soku, resztę soku zagotować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy mąkę oraz żółtka i wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy budyń, gdy wystygnie dodać margarynę i chwilkę wymiksować, aż zrobi się puch.
  • ... 4. Na sam koniec na masę brzoskwiniową dajemy 2 część ciasta oraz troszkę kremu czekoladowego.
  • ... 5. Na krem czekoladowy posypujemy migdały. SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa Brzoskwinie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować