Słodki czekoladowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto czekoladowe: Margarynę rozpuścić, dodać mleko, i kakao; zagotować ciągle mieszając. Odstawić do wystygnięcia. Gdy masa już przestygnie dodać do niej żółtka, mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę ubitą z białek. Wymieszaj ręcznie. Piec w tem. 160C - 55minut. Po upieczeniu ciasto przekroić na 2 części.Na pierwszą część dajemy krem czekoladowy.
2.KREM CZEKOLADOWY: Czekolady rozpuszczamy z wodą. Następnie kakao i mąki wymieszać w 1/3 szkl. mleka, resztę mleka zagotować z cukrem i wlać rozpuszczoną czekoladę. Zagotować i wlać do tego kakao z mąkami, wsypać kawę rozpuszczalną i oczywiście ugotować budyń. Margarynę utrzeć i partiami dodać budyń. Na krem czekoladowy rozkładamy pokrojone w kostkę brzoskwinie oraz masę brzoskwiniową.
3.MASA BRZOSKWINIOWA: Brzoskwinie osączyć i odłożyć,budynie rozpuszczamy w 1/3 szkl. soku, resztę soku zagotować z dodatkiem cukru i cukru waniliowego. Następnie dodajemy mąkę oraz żółtka i wlewamy na gotujący się sok. Gotujemy budyń, gdy wystygnie dodać margarynę i chwilkę wymiksować, aż zrobi się puch.
4.Na sam koniec na masę brzoskwiniową dajemy 2 część ciasta oraz troszkę kremu czekoladowego.
Komentarze