Słodka zapiekanka bananowo-miodowa

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Mój autorski przepis na płatki ryżowe zapiekane z bananami,orzechami i miodem.Jedna porcja dla każdego...Rozpływająca się ustach słodycz.Poprawia nastrój, rozgrzewa,dodaje energii.Można się zatracić..

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - płatki ryżowe (błyskawiczne np. "Kupiec"): 1 szklanka
    - banany (dojrzałe,obrane,pokrojone w plasterki): 2 sztuki
    - miód (naturalny): 2 łyżeczki
    - mleko (lub woda): 0.5 szklanki
    - cukier brązowy: 2 łyżeczki
    - orzechy (połówki): 8 sztuk
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Słodka zapiekanka bananowo-miodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zagotować mleko lub wodę.Do gotującej się wody wsypać płatki ryżowe,wymieszać,gotować 2 minuty,ciągle mieszając.
  • 2. Kokliki wypełnić do połowy ugotowanymi płatkami ryżowymi,posypać orzechami,na wierzchu ułożyć plasterki banana.Każdą porcję polać miodem, posypać brązowym cukrem,zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni C.Cukier i miód powinny roztopić się,a banany wyraźnie zmieknąć.
    Uwaga: można zrezygnować z dodatku cukru, który pełni tu głównie rolę składnika karmelizującego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Banany Miód

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Walentynki Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować