Mój autorski przepis na płatki ryżowe zapiekane z bananami,orzechami i miodem.Jedna porcja dla każdego...Rozpływająca się ustach słodycz.Poprawia nastrój, rozgrzewa,dodaje energii.Można się zatracić..
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
- płatki ryżowe (błyskawiczne np. "Kupiec"): 1 szklanka
- banany (dojrzałe,obrane,pokrojone w plasterki): 2 sztuki
- miód (naturalny): 2 łyżeczki
- mleko (lub woda): 0.5 szklanki
- cukier brązowy: 2 łyżeczki
- orzechy (połówki): 8 sztuk
Słodka zapiekanka bananowo-miodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zagotować mleko lub wodę.Do gotującej się wody wsypać płatki ryżowe,wymieszać,gotować 2 minuty,ciągle mieszając.
2.Kokliki wypełnić do połowy ugotowanymi płatkami ryżowymi,posypać orzechami,na wierzchu ułożyć plasterki banana.Każdą porcję polać miodem, posypać brązowym cukrem,zapiekać 10 minut w temperaturze 180 stopni C.Cukier i miód powinny roztopić się,a banany wyraźnie zmieknąć.
Uwaga: można zrezygnować z dodatku cukru, który pełni tu głównie rolę składnika karmelizującego.
Komentarze